Το λεμφοίδημα μπορεί να οφείλεται είτε σε πρωτοπαθή βλάβη την λεφαδένων ή λεμφαγγείων, οπότε καλείται συγγενές λεμφοίδημα ή να είναι δευτεροπαθές, λόγω απόφραξης της απαγωγής της λέμφου.
Η δεύτερη αιτιολογία είναι συχνότερη και συναντάται κυρίως στο άνω άκρο και κάτω άκρο, μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης ή της βουβωνικής χώρας αντίστοιχα. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο και στο λαιμό, μετά από τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό και ακτινοθεραπεία.
Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;
Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας
Στη συνέχεια εμφανίζεται ελαφρύ οίδημα, που υποχωρεί, όταν το άκρο τοποθετηθεί σε ανάρροπη θέση.
Προοδευτικά το οίδημα οργανώνεται καθώς η λέμφος συσσωρεύεται στους ιστούς. Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται μόνιμες αλλοιώσεις στην επιδερμίδα και ίνωση του υποδόριου ιστού και το σκέλος εμφανίζει εικόνα γνωστή ως ελεφαντίαση.
Η λεμφική παροχέτευση αποτελεί το βασικό τμήμα της θεραπείας. Ο σκοπός της είναι να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει το λεμφικό υγρό, ώστε να απομακρυνθεί από την πάσχουσα περιοχή.
Η επίδεση βελτιώνει την ελαστικότητα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή της λέμφου. Αντί της επίδεσης, μπορεί να εφαρμοστεί ειδικό ‘γάντι’ διαβαθμισμένης συμπίεσης.
Ανάλογα με το στάδιο του λεμφοιδήματος ενδείκνυνται διαφορετικές μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας. Ο πλέον σύγχρονος τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η αυτόλογη μεταμόσχευση λεμφαδένων. Κατά την τεχνική αυτή λαμβάνεται λεμφαδενικός ιστός από μια υγιή περιοχή του σώματος και με μικροχειρουργικές τεχνικές μεταμοσχεύεται στο πάσχων μέλος. Ο μεταμοσχευμένος λεμφαδενικός ιστός αναπτύσσει νέα λεμφικά κανάλια με τους γύρω ιστούς και η λέμφος βρίσκει διέξοδο στη συστηματική κυκλοφορία, με συνέπεια την υποχώρηση των συμπτωμάτων και του οιδήματος.
Η πρώτη αναφορά μεταμόσχευσης λεμφαδένων σε πειραματικό μοντέλο έγινε το 1990 από το Καθηγητή Hung Chi Chen. (Εικ. 2), ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος.
Ο Σταμάτης Σαπουντζής είναι εξειδικευμένος στην αποκατάσταση λεμφοιδήματος, με την τεχνική της μεταμόσχευσης λεμφαδένων. Έχοντας εκπαιδευτεί επί διετίας με τον Καθ. Chen στην Ταϊβάν έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 10 επιστημονικές εργασίες, αναφορικά με τη θεραπεία του λεμφοιδήματος, με την τεχνική αυτή σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά πλαστικής χειρουργικής και σε συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ως δότριες περιοχές λεμφαδένων αποτελεί ο τράχηλος, οι βουβωνικές χώρες, η πλάγια θωρακική χώρα και το επίπλουν. Κάθε περιοχή εμφανίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία αναλύονται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
Καθώς η πιο συχνή θέση εντόπισης του λεμφοιδήματος είναι το άνω άκρο, σε γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή και μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό, είμαστε πλέον σε θέση να αποκαταστήσουμε το μαστό με κοιλιακό κρημνό DIEP και ταυτόχρονα να μεταμοσχεύσουμε και λεμφαδένες στη μασχάλη.
Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;
Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας